Minggu, 08 November 2015

Verbal Pertolongan Cemas dan Homeopati Klasik: Bagaimana Perkataan Betul Boleh Bantu The Remedy Right

Verbal Pertolongan Cemas dan Homeopati Klasik: Bagaimana Perkataan Betul Boleh Bantu The Remedy Right

Verbal Pertolongan Cemas dan Homeopati

"Tidak banyak perkara ... berdiam diri dan kata-kata."

Dari filem oleh Isabel Coixet, The Secret Life of Words

Kita dikelilingi oleh kata-kata dan pummeled oleh cadangan. Kami digerakkan oleh media, terpengaruh oleh peristiwa jualan, dibelasah oleh papan iklan. Kami bermotivasi dalam setiap cara-sedar dapat difikirkan dan tidak sedar demi perkataan.

Perkataan memberi kesan kepada kita di setiap peringkat dari iklan itu yang memberitahu kita untuk pergi ke kedai perkakasan tempatan untuk membeli gerudi dijual kepada sentakan menakutkan bunyi "neraka" kepada yang lebih halus, tetapi mendalam sampai kata-kata "Saya suka anda dan saya telah mendapat anda" ada di kanak-kanak kecil yang hanya mendapat kecederaan.

Kata-kata, seperti pisau, boleh digunakan untuk sakit atau selama-lamanya.

Sama ada anda seorang pengamal atau seorang pesakit, penyayang ibu bapa untuk kanak-kanak atau kanak-kanak penjagaan ibu bapa, pasangan atau rakan, anda menggunakan kata-kata untuk menggerakkan orang di sekeliling anda, sama ada untuk memberi inspirasi kepada beberapa tingkah laku atau menghentikannya, untuk memulakan kereta api pemikiran atau menukar trek.

Verbal Pertolongan Cemas adalah bahasa penyembuhan. Ia adalah satu cara untuk menggunakan kata-kata secara langsung memberi impak pada sambutan autonomi supaya, negeri penyembuhan tenang dipermudahkan dalam krisis. Saya telah mengajar komunikasi terapeutik sejak tahun 1994 dan bekerja dengan trauma sejak tahun 1982. Saya telah melihat apa kata-kata boleh buat kedua-dua untuk mencederakan dan untuk menyembuhkan. Verbal Pertolongan Pertama adalah untuk kita semua-kira latihan.

Prinsip lisan Pertolongan Cemas

Protokol ini adalah sangat mudah dan adalah berdasarkan kepada tiga idea:

1. Tekanan Menggalakkan Sesuatu Negara Trance:

Setiap orang yang berada dalam krisis (besar atau kecil) pergi ke dalam keadaan sedikit (atau besar) diubah. Biasanya doktor memanggil negeri ini "yg memisahkan". Kami lebih suka untuk memanggil ia "zon penyembuhan" tepat kerana penceraian dan peluang-peluang yang disediakan. Di dalamnya kita jauh lebih dibisikkan daripada kita dalam biasa, kesedaran bangun, yang bermaksud apa yang kita dengar berkata kepada kami atau di sekeliling kita-akan diserap dan diterjemahkan ke dalam biokimia dengan lebih cepat.

2. Hubungan Borang Asas Untuk Penyembuhan:

Rapport adalah asas kepada mana-mana terapi hubungan-sama ada itu adalah satu sesi selama sejam klinikal, cinta sepanjang hayat untuk ahli keluarga yang sakit, atau mesyuarat kecemasan jangka pendek (contohnya, seorang paramedik). Dengan itu, apa sahaja yang kita katakan (walaupun ia tidak sepenuhnya berfikiran baik) diambil untuk kesan terbaik. Tanpa itu, kaedah-kaedah Undang-undang Murphy. Tullie Ruderman, LCSW, seorang hypnotherapist cemerlang dan guru, pernah berkata bahawa "hubungan adalah trek di mana semua komunikasi masa depan berjalan." Dengan itu, kata-kata kita ditafsirkan dengan cara yang paling positif. Tanpanya, kita ditafsirkan secara negatif.

Cara yang paling cepat untuk memahami perkara ini ialah dengan melihat cara di mana kita boleh mengatakan dan mendengar- "berehat." Satu perkataan yang mudah dengan makna yang nampaknya mudah, tidak? No.

Berapa banyak orang yang sengaja menimbulkan kemarahan pasangan sudah menggelegak mereka dengan rungut, "Oh, hanya berehat!"

Amat berbeza untuk mengatakan, "Anda boleh berehat. Saya telah mendapat ia dikendalikan. Saya berjanji."

Satu contoh yang sempurna ini adalah kisah seorang budak lelaki yang mempunyai sakit perut yang amat dahsyat. Beliau telah dibawa ke hospital dan dibiarkan sahaja di dalam bilik. Memandangkan tiada maklumat dan bimbingan langsung sedikit, hubungan ditinggalkan belum dibangunkan. Jadi, apabila dia mendengar doktor memberitahu bapanya bahawa dia mempunyai "gas," katanya meletus dalam ketakutan. Bapa itu berlari ke dalam bilik, "Apakah ini?" Budak kecil menjawab, menangis, "Saya akan meletup. Ada gas dalam saya !!!!!"

Apabila kita takut, sakit, atau dalam kejutan, dan kita tidak mempunyai panduan, kita akan melihat perkara-perkara dalam cara yang paling teruk mungkin. Memang wajar.

3. Cadangan Mempunyai Kuasa Lebih dalam Krisis yang lain:

Cadangan, positif atau negatif, adalah minat yang akan diterima apabila kita berada dalam keadaan tertekan atau menakutkan. Dengan sifat kita, kita adalah haiwan sosial atau pek. Apabila kita tidak tahu apa yang perlu dilakukan kita melihat kepada kekuasaan yang memberitahu kita bagaimana untuk meneruskan, kedua-dua tingkah laku dan emosi. Apa yang dikatakan kepada kami dan / atau di sekeliling kita melekat kepada kami dan kami dalam cara yang berbeza. Verbal Pertolongan Cemas mencadangkan apa yang kita katakan adalah seperti terapeutik yang mungkin.

Berikut adalah beberapa contoh:

Seorang budak kecil sedang bermain Spiderman dan dalam seketika kegembiraan cuba untuk memanjat dinding dan mendapati bahawa graviti adalah musuh yang jauh lebih besar rupanya dari dia bayangkan. Beliau bangs dirinya terhadap jadual. Pendarahan, dia berjalan kepada bapanya yang berlutut datang kepadanya dan berkata, "saya lihat. Spiderman terkejut dengan bagaimana melekit lantai adalah, kan?"

Selsema anaknya tetapi kemudian ketawa sedikit.

"Baiklah, jika anda membantu saya membersihkannya anda boleh memilih bantuan Band yang anda mahu di atasnya untuk menghentikan pendarahan dengan segera. Okay?"

Dia berhenti menangis dan menjadi sangat berminat dalam tugas barunya: memilih yang paling sejuk band-bantuan dari pek. Apabila ayah mengangkat tuala, pendarahan telah berhenti dan penyembuhan telah bermula.

Apa yang boleh menjadi krisis kecil bertukar menjadi huru-hara, sebaliknya, peluang kepada kanak-kanak dan ibu bapa untuk turut serta bersama-sama dalam proses penyembuhan.

Tetapi, seperti yang kita katakan sebelum ini, perkataan boleh mempunyai hanya kesan yang bertentangan dan bukan sahaja menyulitkan keadaan semasa tetapi mempunyai kesan jangka panjang.

Satu pesakit dengan tic kanan belah terkemuka teringat kejatuhan dia hendak diambil apabila dia agak muda. Dia telah menderhaka kepada arahan bapanya dengan memanjat gimnasium hutan. Ia berumur enam tahun dan melemparkan dirinya ke dalam berayun dari bar ke bar dengan bersemangat. Kerana dia telah mengambil lonjakan amat panjang, bapanya melangkah keluar dari rumah dan ke anjung, mengambil satu pandangan pada beliau dan menjerit, "Celaka, Sam! Saya memberitahu anda untuk menetap di luar perkara yang ..." Ketika dia jatuh kepada tanah, dia mendarat di pergelangan tangannya, memecahkan ia. Sebagai ayah memandu ke hospital, kecewa dan ketakutan, dia mengingatkan beliau lebih daripada sekali bagaimana beliau telah menderhaka kepada dia dan pergelangan tangan yang patah adalah akibat.

Kerana dia memberitahu cerita, pergelangan tangannya mula berdebar dan aktiviti tic meningkat. Semua tahun-tahun kemudian dan perkataan ayahnya itu masih cedera. Dari perspektif rawatan, kata-kata (dan tindak balas bio-emosi mereka memulakan) masih meletakkan tuntutan kepada patologi yang membawa pesakit ke pejabat saya. Jadi, daripada memberi tumpuan semata-mata kepada tic, kini kita boleh melihat masalah yang lebih mendalam di bawah tajuk "Minda:. Sakit hati, penyakit daripada"

Perkataan-Like Pemulihan-Are Getaran

Verbal Pertolongan Cemas ?? berfungsi dengan bercakap secara langsung kepada badan. Ia bukan semata-mata membuat seseorang merasa lebih baik dari segi emosi-walaupun itu adalah jelas baik. Apa yang berbeza dalam Verbal Pertolongan Cemas ?? adalah bahawa kata-kata yang kita katakan kepada seseorang dalam krisis yang sedang diterjemahkan serta-merta ke dalam tindak balas fisiologi. Apa yang kita katakan memberi kesan kepada sistem autonomi dan benar-benar mengubah kita biokimia.

Ini bukan dugaan. Sains ini dipenuhi mengenai perkara ini. (Untuk maklumat lebih terperinci, lihat yang terburuk sudah berakhir (2002) dan Verbal Pertolongan Cemas (2010).)

Anda sudah tahu secara intuitif dengan cara itu badan anda bertindak balas apabila seseorang menghina anda atau memuji anda atau marah anda. Fikirkan masa yang seseorang lalu memberitahu anda zip anda terbuka atau blaus jatuh unbuttoned di khalayak ramai dan anda boleh menarik balik (jika tidak mengenang kembali) lata autonomi kimia yang bertukar menjadi merah muka anda, peningkatan kadar denyutan jantung dan membuat anda merasa keinginan untuk menjalankan ke bilik air.

Perkataan mempunyai keupayaan ini dengan orang dewasa, kerana sains telah membuktikan berulang kali. Tetapi ia adalah lebih berkesan dengan anak-anak, yang jauh lebih disambungkan kepada badan-badan mereka dan jawapan naluri mereka daripada orang dewasa. Sebagai orang dewasa kita telah dibiasakan untuk menafikan dan mengubah suai cara badan kita bertindak balas. Kanak-kanak belum diperolehi orang-orang pertahanan dan kesan kata-kata kita yang sedia jelas di wajah mereka dan bahasa badan mereka.

Imaginasi mereka juga jauh lebih aktif dan lebih bebas berbanding dengan orang dewasa. Mereka kurang cenderung untuk membiarkan minda sedar mereka mengganggu cerita yang hebat dengan logik daripada kita. Mereka menggantung kekufuran dengan lebih mudah. Oleh itu, dengan bimbingan yang betul dari kami mereka mampu menghasilkan imej yang boleh memberi kesan yang kuat dan positif ke atas imuniti mereka, pernafasan mereka, kadar jantung mereka, dan tindak balas keradangan mereka.

Janet Maddow, kaedah perubatan homeopati klasik dari Monroe, NY, menyifatkan intipati bergetar homeopati cara ini:

"Apa yang diperlukan dengan kata-kata atau kehadiran sebagai sebahagian daripada preskripsi homeopati adalah untuk mencerminkan kembali kepada pesakit jiwa penderitaan itu. Healing bermula pada masa itu. Ini merupakan resonans seperti pengawetan seperti. Ia berlaku pada getaran yang tahap dan kemudian transubstantiated ... Untuk sekadar mengambil gejala dan memberi pesakit ubat homeopati, walaupun preskripsi adalah betul, tanpa mencerminkan apa-apa kembali kepada pesakit adalah yang paling malang. Sebab dalam semua tahun penderitaan, pesakit biasanya mempunyai tidak difahami patologi sendiri, baik sebab tidak akibatnya. Dan sesungguhnya mereka tidak tahu bagaimana untuk menghentikannya. Dengan Verbal Pertolongan Cemas digunakan dengan cara ini, pesakit mungkin merasa dilihat buat kali pertama dalam hidupnya. Ini adalah penyembuhan. "

The Remedy dan The Placebo

Tetapi beberapa pakar homeopati amat sensitif kepada proses ini ... mereka tahu kuasa plasebo dan saya tahu beberapa orang yang menolak untuk memberi apa-apa maklum balas dalam satu temu bual pada semua. Mereka mendedahkan apa-bukan ubat, bukan pendapat tentang kes itu, apa-apa.

Dan mereka mempunyai alasan yang baik untuk itu. Mereka mahu melihat apa ubat yang akan dilakukan tanpa gangguan daripada mereka.

Walau bagaimanapun, dengan berada di bilik, kami telah campur tangan.

Dengan berjabat tangan pesakit dan mengalu-alukan kedatangan mereka ke pejabat kami dengan senyuman atau berkerut, kami telah campur tangan.

Dengan menawarkan cinta atau bahu sejuk, klinikal, kami telah campur tangan.

Ia bukan sama ada kita campur tangan. Ia adalah bagaimana.

Kami menggunakan kata-kata-walaupun kita menggunakan mereka dengan berhati-hati. Kadang-kadang, pengamal begitu takut memberi harapan palsu, bahawa bukan mereka memberi putus asa palsu, tidak sedar akan kuasa "Nocebo," yang cadangan negatif.

Pemulihan, seperti yang kita diterangkan, adalah getaran. Mereka tidak berbeza daripada kata-kata. Dan mereka bekerja kerana kita bergetar pada dasarnya kami. We-pengamal, ibu bapa, penjaga-adalah sebahagian daripada ubat, suka atau tidak.

Sejurus kembali kita mempunyai episod sangat menakutkan dengan salah satu daripada anjing kami. Saya memberinya tulang tulang paha benar-benar besar (dia adalah anjing yang lebih kecil) jadi dia tidak boleh mengunyah dan menelan off beling a. Jadi, apa yang dia buat? Beliau glommed sekeping tulang rawan dan ia tidak perlu lagi dibuat dalam esofagus beliau. Pada mulanya kami tidak tahu apa yang berlaku ... dia hanya terus salivating dan batuk. Kami membawanya kepada perkara pertama yang doktor haiwan pada waktu pagi dan mendapati bukan sahaja bahawa sekeping besar telah terperangkap tetapi bahawa pembedahan itu akan menjadi sangat berisiko. Pada masa itu, dia 13.

Tidak perlu dikatakan, saya benar-benar terkejut bahawa saya mungkin mempunyai beberapa bahagian dalam mencederakan dia. Saya menangis dan menangis dan tidak boleh berhenti menangis. Akhir sekali, saya dipanggil homeopati saya. Apa yang dia terpaksa lakukan ialah katakan, "Adakah anda mempunyai apa-apa cyclamen (ubat yang sangat dinyatakan 'kedahsyatan suara hati')?" Sebelum saya boleh mendapatkan ubat yang kepada-Ku, ia sudah mula bekerja.

(Kemas kini pada anjing itu: Dia hidup melalui pembedahan dan kita dipanggil doktor haiwan yang kita cintai homeopati, Dr. Stephen Tobin, dalam CT, yang ditetapkan silika 200c berdasarkan gejala dia mempunyai sebaik sahaja dibebaskan Beliau telah menjadi seperti anjing sejak...)

Cadangan Khusus

Jadi, bagaimana kita boleh menggunakan kata-kata? Bagaimana kita boleh menggunakan Verbal Pertolongan Cemas dalam satu temu bual tanpa merosakkan atau terlalu memprovokasi kesan plasebo?

Terdapat beberapa teknik mudah yang boleh menjadi berguna kepada anda sama ada anda seorang ibu bapa memberi anak anda ubat, pengamal yang merawat pesakit, atau anda bersendirian dan memberi satu kepada diri sendiri.

Saya tahu seorang lelaki yang ...

Kita semua perlu harapan. Dan kita semua suka cerita yang baik. Cerita adalah satu cara yang penting untuk membiarkan diri kita tahu bahawa proses yang telah bekerja untuk orang lain dan boleh bekerja untuk kita juga.

Apabila saya memberi ubat kepada pesakit saya tidak perlu untuk memberitahu mereka apa ubat ini tertentu akan lakukan untuk mereka. Dan yang benar adalah, saya tidak pernah tahu bagaimana organisma mereka akan bertindak balas. Tetapi saya boleh memberitahu mereka mengenai pesakit lain yang saya dirawat dengan situasi yang sama dan bagaimana mereka berlangsung. Saya boleh memberitahu mereka bahawa walaupun semua orang adalah unik dan tidak semua orang mendapat ubat yang sama (walaupun "penyakit" yang sama), kita semua adalah sebahagian daripada umat manusia dan kami berkongsi perkara-perkara tertentu yang sama. Salah seorang daripada mereka adalah kemungkinan pemulihan dan pengalaman saya dengan orang-orang yang "jawab indah kepada pemulihan yang betul dengan cara yang menghairankan baik."

Yes Set:

"Ya set" adalah satu cara mengumpul momentum positif. Satu contoh mudah ialah: "Ia adalah hari yang indah Matahari adalah keluar dan kami mempunyai masa yang hebat Mari kita tinggal...." Pada asasnya, ia adalah tiga atau lebih jelas "ya" kenyataan yang tepat langkah anda keadaan dan satu penyata plumbum ("mari kita tinggal"). Prinsip di sebalik ini adalah bahawa apabila orang masuk ke dalam irama tidak sedar "ya" mereka cenderung untuk kekal dengannya (jika ia adalah benar dan anda mempunyai hubungan saling percaya).

Jadi, apabila memberi atau mengambil ubat homeopati, kita mungkin berkata:

"Anda telah mengambil ubat sebelum ini. Dan ia membantu anda. Dan anda berasa lebih baik. Dan anda boleh melakukannya sekali lagi ..."

Satu lagi cara untuk melakukan ini adalah:

"Anda mempunyai sakit kepala pada 3, kebencian kepada bunyi, dan cahaya menjadikan ia lebih teruk ... yang membuat ubat ini pilihan yang baik untuk membantu anda sembuh ..."

Seperti yang anda / anda boleh ...

Orang ramai akan mempunyai pemikiran dan bercakap kepada diri mereka sendiri tidak kira betapa berhati-hati kami menjalankan diri kita sendiri. Ramai orang membawa banyak negatif kepada gambar. Satu tindakan Will boleh penawar (atau mencegah tindakan) ubat sebanyak kopi atau ganja boleh.

Kita boleh membantu mereka dengan itu melalui cadangan yang mudah:

"Marcy, setiap kali anda mengambil ubat, anda boleh berfikir / ingat / gambar ... satu masa apabila anda adalah lebih baik dan lebih jelas ..." Apabila menggunakan ini jenis cadangan, ia sentiasa baik untuk menggunakan (atau kanak-kanak) pesakit idea sendiri atau perkataan tentang apa yang lebih baik.

Malah, salah satu soalan yang paling penting yang saya tanya ialah: "Apabila anda lebih baik, apa yang berbeza?" Saya menulis jawapan kata demi kata. Dan apabila orang menjawab dalam negatif (saya tidak akan mempunyai sakit kepala, saya tidak akan menjadi miskin ...) saya hanya menyiasat lanjut: "Apabila anda tidak mempunyai sakit kepala, bagaimana anda rasa" Dan sebagainya ... Saya mahu imej positif setakat yang mereka boleh tanpa menolak terlalu keras.

Kebenaran hakiki

Kebenaran hakiki boleh digunakan dalam pelbagai cara. Biasanya dalam Verbal Bantuan Kecemasan, kebenaran hakiki yang digunakan untuk membawa unsur kuasa atau maklumat berasaskan fakta kesedaran seseorang. "Semua orang tahu ..." atau "Dr. Candace Pert dijumpai ..." atau "Samuel Hahnemann berkata ..."

Kita boleh menggunakan kenyataan-kenyataan ini tanpa memberitahu seseorang apa yang diharapkan atau apa yang akan berlaku akibat daripada rawatan. Kebenaran hakiki adalah sangat baik untuk pakar homeopati kerana mereka menarik perhatian kita kepada idea-idea yang lebih besar:

"Menariknya, saya hanya membaca pembuktian ubat ini di Kent dan gejala sangat bahawa anda menunjukkan adalah orang-orang beliau membincangkan secara terperinci pilihan ..."

Kebenaran hakiki dan juga kenderaan yang menarik untuk pendidikan, yang sangat penting dalam rawatan homeopati. Malah, apabila kita mendapatkan pesakit yang pakar homeopati diri mereka sendiri, mereka perlu diingatkan Undang-undang Hering ini apabila mereka mengalami aggravations. Secara ringkas, Undang-undang Hering menyatakan bahawa penawar bergerak dari atas ke bawah, dari dalam keluar, dan ke belakang dalam masa. Oleh itu, apabila kita melihat ruam yang telah ditindas oleh kortison, kami gembira, walaupun pesakit mungkin agak marah.

Jadi, kita boleh mengatakan: "Semua orang tahu bahawa aggravations adalah peringatan menjengkelkan bahawa ubat itu bekerja dengan cara yang penyembuhan ..."

"Anda Boleh Perhatikan ..."

Ini adalah cadangan yang mudah dan sangat terapeutik tidak kira apa yang kita lakukan-merawat pesakit, kanak-kanak atau cuba untuk menenangkan diri kita turun selepas hari yang buruk. Meningkatkan kesedaran adalah salah satu produk demi paling indah rawatan homeopati. Malah apabila ubat tidak penuh pada lembu-mata, teknik ini boleh membantu membuka pintu untuk sihat kesedaran diri.

Saya selalu bertanya pesakit saya untuk memikirkan wawasan mereka seolah-olah ia tiba-tiba menjadi lebar bersudut ... seolah-olah tiba-tiba mereka boleh melihat lebih banyak dan melihat diri mereka dengan cara yang sama sekali baru dan menarik. Saya memberitahu mereka saya tidak tahu apa yang mereka akan menemui tetapi apa sahaja, ia akan menjadi penting untuk pertumbuhan dan kepada pemahaman kita tentang kes itu.

"Notis ... perasan apa perubahan berlaku dalam badan anda, dalam fikiran anda, dalam tidur anda, dalam persekitaran anda. Notis semasa anda mengalami mana-mana pergerakan dalam tempoh beberapa hari akan datang. Jika anda merasa seperti itu anda juga boleh menulisnya .. . "

Pacing Masa Depan

Ini adalah kenderaan yang menarik untuk harapan. Terlalu ramai orang datang kepada saya dipukul dan putus asa selepas bertahun-tahun dalam "sistem." Disebabkan apa yang mereka telah melalui sering hanya kepercayaan dinyatakan dalam kemungkinan pemulihan atau beberapa amelioration adalah satu rahmat kepada mereka.

Anda boleh berkata, ketika itu, "Saya tidak tahu apa yang anda akan notis apabila anda notis perubahan yang anda berharap untuk ... tetapi anda boleh beritahu saya apa yang anda perasan dan memikirkan hari apabila anda rasa cara anda ingin merasa. "

Dan, secara peribadi, saya suka berkata, "Semua orang notis sesuatu yang berbeza dan semua orang bertindak balas secara berbeza ... Jadi, apabila anda melihat perubahan yang anda ingin lihat, anda boleh mengambil satu kegembiraan tambahan dalam mengetahui bahawa anda telah berjaya melepasi kemungkinan dan melihat kelihatan terkejut dan tidak percaya dalam semua orang-orang yang tidak percaya ... "Kebanyakan orang suka memikirkan dengan cara itu juga.

Pilihan lisan Pertolongan Cemas

Pada dasarnya, tidak kira apa yang kita lakukan, kita hanya mempunyai beberapa pilihan: kita boleh berkata apa-apa (dan kepercayaan bahawa "apa-apa" kita tidak mencari sebagai menyendiri atau peduli), kita boleh mengatakan sesuatu yang jelas membahayakan, atau kita boleh katakan sesuatu yang membantu. Secara peribadi dan profesional, saya rasa pilihan terakhir adalah yang terbaik. Dan apabila saya tidak tahu apa kata-kata yang terbaik adalah, saya biarkan kehadiran saya menjadi seperti penyembuhan, kerana panas, dan sebagai selesa yang mungkin. Menetapkan kursus untuk penyembuhan bermula dengan hubungan penyembuhan.

Bagi saya hubungan yang berasaskan harapan, kasih sayang, hormat, dan kepercayaan. Tanggungjawab saya adalah untuk datang kepadanya dengan sebanyak kemahiran homeopati dan terapeutik seperti yang saya mungkin boleh, kepercayaan benar dalam keberkesanan homeopati, dan iman yang kukuh bahawa penyembuhan adalah mungkin.

Lewat, hypnotherapist yang hebat, Dr Milton Erickson, pernah berkata, "Jika penyakit iatrogenic [doktor yang disebabkan] mungkin, maka tidak adalah kesihatan iatrogenic juga mungkin?"

Dikelilingi oleh cara maklumat kita hari ini, fikiran kita sedang memproses data marah dan sentiasa. Dengan menjadi lebih sedar tentang cara kata-kata dan pemikiran memberi kesan kepada kita, kita boleh memberikan diri kita, pelanggan kita dan orang yang kita sayangi setiap peluang yang mungkin untuk kesihatan yang baik.

oleh

Judith Acosta, LISW

Tidak ada komentar:

Posting Komentar