Minggu, 08 November 2015

Tambahan Makanan keseluruhan: Fakta atau Fiksyen

Tambahan Makanan keseluruhan: Fakta atau Fiksyen

Hampir semua vitamin di pasaran, walaupun orang-orang yang mengaku sebagai "makanan tambahan keseluruhan" tidak semula jadi atau dari makanan sama sekali.

Vitamin konvensional adalah bentuk terpencil atau sintetik komponen yang sangat khusus yang merupakan sumber yang seragam dan tidak lengkap nutrien. Dos yang dijumpai di dalam vitamin konvensional adalah lebih tinggi, sering beribu-ribu kali lebih tinggi daripada apa yang anda akan dapati dalam makanan. Sintetik dan pencilan adalah sangat murah untuk membuat, mengambil ruang yang sedikit dalam bentuk kapsul atau tablet, adalah standard dan mempunyai kehidupan rak stabil. Dengan sebab itu, mereka adalah mudah bagi pengeluar vitamin untuk digunakan dan mereka adalah apa-apa tetapi semula jadi.

Satu lagi sebab ini sintetik dan pencilan digunakan begitu meluas adalah bahawa keperluan pelabelan FDA secara drastik condong untuk memihak kepada mereka, menjadikan ia amat sukar untuk sesiapa sahaja untuk cuba untuk menghasilkan suplemen menggunakan bahan-bahan semula jadi. Dalam beberapa kes, tuntutan label tidak boleh dibuat berdasarkan bahan-bahan makanan keseluruhannya kecuali terdapat sumber seragam ditambah. Keperluan pelabelan yang sangat melumpuhkan bagi kebanyakan syarikat membuat makanan tambahan benar-benar semulajadi di mana seluruh makanan sebenarnya satu sumber pemakanan dalam produk. Vitamin C adalah pengecualian kepada undang-undang ini dan hasilnya terdapat beberapa makanan tambahan di pasaran di mana kandungan vitamin C wujud secara semula jadi, tetapi hanya untuk segelintir makanan tambahan keseluruhan.

Undang-undang yang mengawal makanan tambahan di Amerika Syarikat bukan sahaja tertumpu jauh daripada sumber vitamin semula jadi mereka juga agak sewenang-wenangnya. Ini adalah yang paling bermasalah untuk pengguna yang mengambil ke atas diri mereka untuk benar-benar membaca label. Keperluan pelabelan membuat ia sangat sukar untuk membezakan antara sumber semula jadi dan tidak semula jadi vitamin. Beberapa syarikat sneaky menggunakan ini untuk faedah mereka dan akan naik mendadak yis dengan sintetik, dalam "penapaian atau pengkulturan proses" mereka kemudian taburkan makanan dalam juga. Mereka boleh kemudian secara sah memanggil diri mereka makanan tambahan keseluruhan.

Percaya atau tidak, undang-undang yang mengawal vitamin di negara ini adalah antara yang paling longgar di dunia. Malah banyak bahan-bahan yang biasa digunakan dalam makanan tambahan American diharamkan di negara-negara Asia. Terdapat pro dan kontra untuk keadaan ini. Dari satu segi kekurangan peraturan membolehkan orang akses kepada ubat-ubatan alternatif dan protokol yang mungkin tidak ada find jika ada yang bergantung kepada FDA dan syarikat ubat besar untuk akses muktamad. Pada masa yang sama, kekurangan peraturan menjadikan ia sangat mudah bagi pengeluar untuk meletakkan apa sahaja yang mereka mahu di rak tanpa mengira integriti atau akibatnya.

Satu contoh yang baik ini adalah penggunaan perkataan "campuran proprietari," pada label. Ia adalah sempurna undang-undang untuk sebuah syarikat suplemen untuk menggunakan istilah ini daripada senarai bahan-bahan sebenar mereka. Untuk semua yang anda tahu campuran proprietari boleh menjadi habuk kayu dan campuran Kool-bantuan.

Terdapat gerakan yang bermula kurang daripada 10 tahun yang lalu oleh beberapa benar-benar semula jadi keseluruhan syarikat makanan tambahan di luar sana menolak untuk FDA untuk melaksanakan Standard Sememangnya Berlaku. Harapannya adalah bahawa piawai tambahan akan membenarkan tuntutan nutrien kepada saya dibuat daripada berlaku secara semula jadi sumber vitamin dan juga bahawa akan ada nilai yang disyorkan harian ditubuhkan yang berasaskan makanan bukan sahaja diseragamkan vitamin kerana mereka kini. Gerakan ini nampaknya tidak pernah ditangkap pada tetapi terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan sebagai pengguna untuk mencari makanan tambahan benar-benar keseluruhan.

Perlu diingat berikut amaran label apabila membeli-belah untuk makanan tambahan keseluruhan:

1) Jika syarikat brags bahawa mereka adalah "makanan keseluruhannya dicipta, berbudaya atau ditapai" ia bermakna mereka naik mendadak makanan mereka dengan vitamin yang seragam.

2) Jika tuntutan label memberikan anda lebih tinggi daripada 100% DV sumber mungkin bukan daripada makanan. (Pengecualian kepada ini boleh menjadi vitamin C yang boleh didapati secara semula jadi yang berlaku dalam jumlah yang agak tinggi.)

3) Jika mana-mana bahan-bahan yang disenaraikan sebagai "campuran proprietari," anda tidak benar-benar tahu apa yang ada di sana.

4) Jika sesuatu produk senarai tertidur vitamin dan berpuluh-puluh makanan mereka mungkin menggunakan vitamin yang seragam dengan percikan kecil buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membuat produk kelihatan seperti ia dipenuhi dengan makanan berkhasiat. Cuba pertimbangkan. Hanya ada begitu banyak ruang di dalam sebuah tablet, berapa banyak makanan yang boleh anda benar-benar akan mendapat?

Nutrien semula jadi yang bermakna anda mendapatkan seluruh kompleks vitamin yang datang di seluruh makanan dan pada tahap dos yang terdapat dalam makanan. Tidak ada proses pengkulturan perlu. Pada hakikatnya, jika makanan tambahan keseluruhan mengandungi makanan keseluruhan vitamin (kulit dan semua) sumber sebenarnya ada ratus nutrien semula jadi dalam diri mereka ... walaupun FDA tidak membenarkan mereka untuk dituntut pada label.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar