Minggu, 08 November 2015

Apakah Perubatan Tradisional Cina Menjadi Mainstream?

Apakah Perubatan Tradisional Cina Menjadi Mainstream?

Perubatan Tradisional Cina (TCM) sentiasa dianggap pilihan rawatan perubatan alternatif. Teori-teori dan kepercayaan asas TCM yang sangat berbeza dari apa yang dipercayai dan digunakan dalam perubatan moden Barat. Yang meletakkannya di pinggir dunia perubatan dengan banyak mempercayai ia juga boleh menjadi berbahaya.

Lama kelamaan, sikap terhadap TCM telah mula berubah. Ramai orang kini beralih kepada rawatan-rawatan alternatif apabila ubat moden Barat gagal menyembuhkan penyakit mereka atau melegakan gejala-gejala yang mengganggu kualiti kehidupan mereka. Orang-orang ini membawa perhatian positif kepada perubatan tradisional Cina dan membuka fikiran orang-orang yang jika tidak akan menjadi terlalu takut untuk mencubanya.

Kebanyakan orang tahu bahawa rawatan ini tidak berbahaya apabila diambil dengan cermat dan mengikut arahan pakej. Kebanyakan orang tidak terbang ke China dan berlari mencari melalui alam semula jadi untuk mengambil herba mereka sendiri atau mendapatkan rawatan TCM sahih. Mereka mengambil bentuk pil yang diperolehi daripada herba yang betul digunakan dalam TCM untuk keadaan perubatan yang berbeza. Mereka benar-benar selamat apabila diambil mengikut arahan-arahan pakej.

Sebab sekian banyak keraguan sekitar TCM pada masa lalu adalah teori-teori asas dan idea-idea di sebalik amalan ini. Terdapat banyak untuk belajar dan menyerap apabila anda mula-mula belajar tentang jenis teori perubatan dan tiada ia mempunyai kaitan dengan ujian klinikal dan percubaan ke atas tikus.

Hakikat bahawa perubatan tradisional Cina masih bergantung kepada kaedah yang kurang saintifik ujian dan rawatan adalah apa yang telah meletakkannya begitu tegas dalam kategori "alternatif" rawatan perubatan. Ramai yang akan menghidupkan hidung mereka ke arah amalan yang apabila mereka mula belajar tentang prinsip-prinsip asas, tetapi yang lain akan melihat sejarah terbukti keputusan untuk rawatan-rawatan perubatan dan mencubanya.

Mereka yang membuka minda mereka untuk TCM boleh meningkatkan keberkesanan rawatan perubatan standard mereka. Kebanyakan tidak akan belajar cukup tentang teori perubatan di sebalik ubat-ubatan Cina untuk menggantikan rawatan perubatan Barat mereka, tetapi mereka akan belajar cukup untuk memilih makanan tambahan Cina yang betul untuk meningkatkan rawatan perubatan Barat mereka.

Menggunakan perubatan tradisional Cina tidak perlu terhad kepada rawatan herba atau teh. Amalan ini juga bergantung kepada akupunktur dan pelbagai bentuk urut untuk menyembuhkan dan menguatkan badan juga. Rawatan ini sebenarnya telah menjadi begitu umum bahawa ramai akan menganggap mereka arus perdana hari ini. Namun, mereka adalah bahagian penting dalam perubatan tradisional Cina yang telah diamalkan selama beberapa generasi.

Memang benar bahawa TCM adalah agak berbeza dalam teori dan amalan daripada amalan perubatan di dunia Barat hari ini. Walaupun sesetengah orang menjauhkan diri daripada perkara-perkara yang kelihatan berbeza atau tidak diketahui, yang lain telah benar-benar memeluk perubatan Cina dalam bentuk tradisional.

Ramai yang telah memeluk TCM untuk merawat kanser dan penyakit jantung manakala yang lain berehat pada rawatan herba Cina atau akupunktur dan urut untuk membantu dengan kemurungan, kebimbangan, dan keadaan mental yang lain. Masih orang lain menggunakan perubatan tradisional Cina untuk menjaga tubuh mereka sihat, melawan selesema kecil dan jangkitan, dan mengukuhkan sistem imun mereka.

Terdapat banyak cara yang berbeza untuk digunakan TCM hari ini. Ia biasanya digunakan bersama dengan standard rawatan perubatan Barat. Ia tidak perlu menjadi seorang memuat-atau keputusan lagi. Walaupun perubatan Cina tidak betul-betul arus perdana sahaja lagi, ia adalah satu bahagian Terkecuali daripada masyarakat perubatan di kebanyakan kawasan di dunia.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar