Minggu, 08 November 2015

Ayurveda perubatan Hartanah Guduchi

Ayurveda perubatan Hartanah Guduchi

Herba Guduchi adalah seorang pendaki. Ia tergolong dalam keluarga Minispermaceae dan mempunyai nama botani Tinospora Cardifolia. Herba ini biasanya tumbuh di kawasan tropika dan boleh didapati dengan banyaknya di India, Myanmar dan Srilanaka. Pendaki menanggung daun berbentuk hati dan bunga berwarna kuning. Buah-buahan yang bulat dan beralih kepada warna merah terang apabila masak. Ia juga dikenali sebagai Giloy dalam bahasa Hindi.

Herba di seluruh dunia memuji sifat-sifat `adoptogenic 'daripada Tinospora Cardifolia. (Herba `adoptogenic 'meningkatkan daya tahan tubuh, mengurangkan tekanan, kebimbangan dan keletihan). Diterpene, tinosporone, cardifoliside, berberine, giloin adalah juzuk penting dalam herba ini.

Guduchi sedang digunakan dalam sistem ayurveda ubat-ubatan sejak zaman berzaman. Menurut teks ayurveda Guduchi mempunyai kedua-dua rasa pahit dan astringen. Ia meningkatkan moistness tisu badan, mempunyai potensi panas dan berat untuk dihadam. Oleh kerana sifat-sifat ini herba ini menormalkan ketiga-tiga doshas, ​​kapha, Vata dan pita apabila masing-masing digunakan dengan madu, minyak sapi dan gula.

Ciri-ciri ubat Guduchi:

Kegunaan luaran: Guduchi adalah sangat berkesan dalam masalah kulit. Ia membantu untuk meningkatkan ketahanan kulit kepada mikrob dan didapati berkesan dalam penyakit kusta dan ulser terbentuk akibat gout. Herba ini menyembuhkan luka-luka herpes dan juga mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam penyakit kelamin.

Sistem pencernaan: Penggunaan Guduchi ditunjukkan dalam keadaan seperti senak, dahaga yang berlebihan, keasidan, sindrom usus (IBS), cirit-birit dan muntah-muntah. Ia adalah sakit perut tdk teratur dan mengurangkan baik anti yang timbul disebabkan oleh kekejangan usus. Giloy adalah hepatotonic.Preparations sangat baik herba ini sangat berkesan dalam penyakit kuning, fibrosis hati dan penyakit-penyakit lain yang berkaitan dengan hati. Herba ini mengusir toksin terkumpul di dalam hati.

Sistem peredaran darah: Kitab Ayurveda memuji-muji herba ini sebagai tonik jantung kerana ia menguatkan jantung. Guduchi membantu membersihkan darah dan mengusir toksin yang beredar di dalamnya. Oleh kerana hartanah ini adalah berguna dalam gout untuk mengawal darah paras asid urik.

Sistem pernafasan: Ia menguatkan paru-paru dan mengurangkan batuk yang kronik

Sistem pembiakan: Beberapa persiapan afrodisiak herba mengandungi guduchi sebagai bahan mereka. Oleh kerana ciri-ciri afrodisiak ia meningkatkan jumlah sperma dan motilitas sperma. Sifat adaptogen Its memulihkan semula sistem pembiakan lelaki dan membantu dalam keadaan seperti mati pucuk dan ejakulasi pra-matang.

Sistem perkumuhan: Guduchi menguatkan sistem kencing dan meningkatkan rintangan lapisan dalaman pundi kencing dan uretra untuk melawan berulang jangkitan saluran kencing.

Giloy amat berkesan dalam penyakit kencing manis dan mengurangkan demam. Ia meningkatkan imuniti dan meningkatkan tahap tenaga badan. Oleh kerana sifat anti mikrob yang pertumbuhan organisma mikro menghalang dalam badan. Ini akan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit. Persediaan herba herba ini amat hairan membantu dalam penyakit sendi seperti artritis dan gout.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar