Minggu, 08 November 2015

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai UTI An Antibiotik

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai UTI An Antibiotik

Jika anda akan memanjakan diri saya untuk hanya satu minit, saya fikir ia adalah penting untuk mempertimbangkan mengapa kita mahu mencari rumah ubat UTI di tempat pertama. Maksud saya apa masalahnya besar tentang lakukan untuk melihat Dr.? Dapatkan beban ini. Di bawah adalah rawatan yang biasa untuk UTI jika anda pergi ke doktor:

Pilihan pertama biasanya dos tunggal, tiga hari kursus, atau 7 hari perjalanan trimethoprim-sulfamethoxazole, biasanya dipanggil TMP-SMX (Bactrim, Cotrim, Septra). TMP-SMX menggabungkan antibiotik dengan ubat sulfa. Satu dos tunggal TMP-SMX kadang-kadang ditetapkan dalam kes-kes ringan, tetapi kadar penawar adalah lebih rendah daripada dengan rejimen 3 hari. Alahan kepada sulfa adalah biasa dan boleh menjadi serius. Uhh .. apa? Serius?

Pilihan kedua adalah antibiotik fluoroquinolone, juga dikenali sebagai quinolones. Walau bagaimanapun, dalam kawasan geografi yang mempunyai rintangan yang tinggi kepada TMP-SMX, quinolones kini rawatan barisan pertama untuk UTI. Ciprofloxacin (Cipro) adalah antibiotik quinolone yang paling biasa diberikan. Quinolones biasanya diberikan dalam tempoh 3 hari. Wanita hamil tidak boleh mengambil ubat-ubatan ini.

Nitrofurantoin (Furadantin, Macrodantin) adalah pilihan yang ketiga. Ubat ini perlu diberikan untuk lebih lama daripada 3 hari.
Masalah dengan pergi ke Dr., adalah bahawa mereka telah dilatih oleh pertubuhan .. mesin, yang diprogramkan untuk berfikir bahawa Kenalan pil atau mendapat pukulan iis satu-satunya jawapan, bahawa antibiotik selalu jawapan yang terbaik. Nah, antibiotik bukan untuk semua orang, dan mungkin tidak menjadi rawatan yang terbaik untuk UTI.

Salah satu masalah terbesar dengan antibiotik (dan terdapat banyak masalah dengan antibiotik) adalah bahawa mereka tanpa diskriminasi. Badan anda adalah satu kerja yang menakjubkan seni digantung dalam keseimbangan ajaib. Antibiotik kerap adalah seperti mengambil bola menyerang untuk keseimbangan semulajadi badan anda. Terdapat banyak bakteria di dalam badan anda dan tidak semua itu tidak baik. Anda mungkin pernah mendengar frasa "flora usus" yang merujuk kepada keseimbangan bakteria semula jadi di dalam perut anda, saluran penghadaman, dan secara umumnya, usus anda.

Apabila anda mengambil antibiotik anda benar-benar mengacau-balaukan flora usus anda. Anda mungkin telah mendapat sementara menghilangkan jangkitan saluran kencing anda, tetapi kemungkinan anda telah memperkenalkan pelbagai masalah baru. Mungkin yang paling relevan dengan UTI anda ialah cirit-birit adalah salah satu kesan sampingan yang paling biasa antibiotik. Mengapa? Oleh kerana antibiotik membunuh semua bakteria baik yang hidup di dalam perut anda dan membantu dalam penghadaman bersama-sama dengan E. Coli yang anda cuba untuk menyingkirkan. Apa yang berlaku apabila anda mengalami cirit-birit? Anda meningkatkan kehadiran kotoran dan E. Coli!

Bunyi seperti kitaran ganas kan? Bunyinya cara itu kerana ia ADALAH cara itu. Adakah anda tahu bahawa lebih daripada 10% daripada wanita yang mempunyai UTI akan mempunyai kedua dalam tempoh 6 bulan rawatan untuk UTI pertama? Kuncinya adalah untuk mencari semula jadi, UTI ubat rumah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar