Minggu, 08 November 2015

Alternatif Pilihan Pain Management

Alternatif Pilihan Pain Management

Adakah anda mengalami sakit badan yang teruk? Adakah anda sangat memerlukan doktor atau ahli terapi setiap hari untuk menyembuhkan anda? Pengurusan kesakitan alternatif adalah apa yang anda perlukan. Ia adalah mudah, berkesan dan santai untuk dilakukan.

Dadah adalah bahan kimia atau bahan yang mengubah cara badan anda berfungsi. Apabila anda ubat pengambilan dalam badan anda, ia akan menembusi dalam aliran darah anda dan akan membawa ke bahagian-bahagian badan yang lain seperti otak anda. Apabila ubat-ubatan masukkan otak anda, sama ada boleh meningkatkan atau membosankan deria anda. Memang benar bahawa ubat boleh membantu anda atau menyakiti anda. Kesannya bergantung kepada jenis dadah pengambilan anda, berapa banyak yang anda mengambil, berapa kerap ia digunakan, berapa cepat ia sampai ke otak dan apa ubat-ubatan lain, makanan, atau bahan-bahan yang diambil pada masa yang sama. Ini hanya menunjukkan bahawa ubat-ubatan boleh memberi kesan sampingan kepada anda.

Jika anda berfikir bahawa ubat-ubatan hanya boleh menyembuhkan sakit anda, maka anda pasti salah. Terdapat beberapa terapi yang tidak menggunakan ubat yang sangat membantu dalam mengurangkan rasa sakit. Berikut adalah beberapa teknik pengurusan kesakitan alternatif biasa dan apa yang mereka digunakan untuk:

• Akupunktur adalah salah satu daripada melegakan kesakitan ganti. Ia adalah satu kaedah tradisional Cina kuno yang menggunakan jarum yang sangat halus yang digunakan pada titik-titik tertentu di seluruh permukaan badan. Ini jarum digunakan untuk mengawal peredaran tenaga penting di dalam badan. Anda perlu membuat sesi ulangan untuk mencapai kejayaan.

• Terapi fizikal adalah salah satu kaedah yang lazim digunakan untuk melegakan kesakitan. Ia tidak boleh dilakukan semata-mata tetapi dengan pakar kerana ia melibatkan manipulasi fizikal di kawasan yang terlibat. Jika dilakukan dengan seseorang yang tidak tahu bagaimana untuk melakukannya, terapi fizikal boleh menjadi sangat berbahaya. Ia juga memerlukan sesi berulang dalam tempoh masa.

• Terapi magnet dan elektrik juga boleh menjadi ubat penahan sakit yang efektif. Alternatif ini merangsang peredaran darah di kawasan yang terjejas dan meningkatkan pengeluaran endorfin. Endorfin adalah menghasilkan oleh kelenjar pituitari dan hipotalamus dalam vertebrata semasa latihan. Terapi magnet dan elektrik menggunakan kedua-dua arus magnet dan elektrik untuk melegakan kesakitan. Ia boleh menjadi sangat berkesan dalam kebanyakan jenis kecederaan dan keadaan sendi seperti arthritis.

• Yoga adalah bermanfaat dalam melegakan kesakitan, jika dilakukan setiap hari. Ia terbukti untuk melegakan kesakitan kronik terutamanya jika anda mempunyai keadaan sakit sendi. Persembahan yoga juga perlu dirujuk oleh doktor dan pengajar yoga.

Sebaik sahaja anda sudah biasa dengan terapi ini, anda akan dapat melakukannya sendiri. Mengalami sakit badan adalah satu perkara yang serius. Mengambil pil tidak akan berguna kerana kesan sampingan. Ikut pengurusan kesakitan alternatif yang disenaraikan di atas dan anda akan rasa perbezaan yang indah di dalam badan anda daripada hanya mengambil dadah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar