Minggu, 08 November 2015

Tinospora cordifolia (Guduchi atau Giloy) - The Herb Wonder dalam Ayurveda

Tinospora cordifolia (Guduchi atau Giloy) - The Herb Wonder dalam Ayurveda

Teks ayurveda dan ayurveda acahryas telah memuji-ciri perubatan guduchi. Herba ubatan adalah pendaki dan dikenali sebagai Tinospora cordifolia atau Guduchi atau Giloy. Pada masa dahulu keseluruhan tumbuhan telah digunakan untuk merawat keadaan yang berbeza. Sekarang ekstrak guduchi atau giloy dirangkumkan dalam bentuk kapsul dan sedang digunakan oleh pengamal Ayurveda dalam keadaan kesihatan.

Guduchi atau giloy membantu dalam beberapa keadaan kesihatan. Beberapa daripada mereka disenaraikan di bawah.

Antihelmenthic - Dalam parasit usus - Guduchi mempunyai ciri-ciri antihelmenthic. Penggunaan tetap herba ini membantu untuk meningkatkan rintangan usus parasit usus.

Anti keradangan dalam sendi: Tinospora cordifolia sangat membantu dalam keadaan seperti artritis, gout, osteoarthritis dan lain-lain di mana sakit sendi merupakan gejala yang biasa. Ia membantu untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak sendi. Giloy juga membantu untuk memberi nafas baru sendi dan meningkatkan mobiliti.

Anti pyretic: Penggunaan guduchi adalah membantu besar dalam demam yang tidak terkawal. Herba ini membantu untuk menurunkan suhu badan apabila digunakan bersama-sama dengan antipyretics lain. Teks ayurveda memuji kecekapan guduchi dalam mengawal jwara (demam).

Batuk kronik: Giloy membantu mengurangkan batuk yang kronik. Ia meningkatkan imuniti paru-paru dan membantu dalam kahak. Perokok kronik mendapat manfaat dengan herba ini. Tetapi pemberhentian merokok adalah sangat penting untuk mendapat manfaat.

Afrodisiak: Guduchi adalah rasayana sangat baik (adaptogen) dan vajikara (afrodisiak) herba. Penggunaan yang berterusan yang membantu untuk menyahtoksik sistem pembiakan lelaki dan meremajakan ia. Kerana sifat adaptogenic dan afrodisiak giloy membantu meningkatkan jumlah sperma, pergerakan sperma dan masa ereksi.

Brain Tonic: Guduchi bertindak sebagai Medhya Rasayana atau tonik otak dengan meningkatkan kuasa minda seperti kefahaman, ingatan dan ingatan.

Pembersihan darah: Tinospora cordifolia membantu menyingkirkan toksin dari darah. Ia bertindak sebagai agen detoksifikasi. Toksin yang terkumpul akibat alkohol dan penggunaan tembakau boleh diusir oleh penggunaan tetap herba ini.

Kekebalan booster: Guduchi adalah imuniti booster diketahui. Ia mengusir toksin dari badan dan meremajakan ia di peringkat tisu dengan meningkatkan imuniti mereka kepada penyakit. Guduchi membantu untuk meningkatkan bilangan sel-sel darah putih. Penggunaan tetap giloy membantu untuk melawan penyakit seperti selsema, batuk, demam, penyakit kusta, penyakit kuning, radang sendi, dan lain-lain

Anti kencing manis: Tinospora cordifolia dikenali untuk mengurangkan tahap glukosa dalam darah. Herba hairanlah membantu mengawal gula darah yang tidak terkawal bersama-sama dengan ubat-ubatan anti kencing manis yang lain.

Hepatoprotective: Pemulihan dan perlindungan hati: Giloy membantu dalam peremajaan hati. Ia membantu untuk mengelakkan fibrosis dan merangsang pertumbuhan semula tisu hepatik. Penggunaan giloy amat membantu dalam hati berlemak. Orang, yang hati dikenakan cukai oleh penggunaan alkohol dan makanan ringan, boleh mendapat manfaat dengan penggunaan tetap herba ini. Tetapi menarik diri daripada alkohol dan pengambilan makanan ringan adalah benar-benar perlu sebelum mengambil herba ini. Tinospora cordifolia adalah herba hati pengukuhan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar