Minggu, 08 November 2015

Memahami Minyak Ayurveda - Jenis dan Kesan Bahagian 2

Memahami Minyak Ayurveda - Jenis dan Kesan Bahagian 2

Melanjutkan usaha kita untuk memahami minyak ayurveda, kita seterusnya akan meneroka klasifikasi yonibedha minyak, atau pengelasan mengikut asal mereka. Setiap jenis lemak atau minyak mempunyai kualiti yang berbeza dan oleh itu masing-masing mempunyai utiliti terapeutik berbeza. Secara am jenis minyak dan utiliti akan diperolehi daripada organisma yang dicipta, dan ia adalah untuk sebab ini bahawa minyak Ayurveda dikelaskan kepada dua kategori umum mengikut asal mereka. Ini dikenali sebagai sthavarasneha, atau minyak tumbuhan, dan jangamasneha, atau minyak haiwan. Sekarang mari kita meneroka minyak Ayurveda mengikut yonibedha.

Pertama adalah minyak Ayurveda yang diperolehi daripada pelbagai bahagian tumbuhan, ini secara kolektif dikenali sebagai tumbuhan sthavarasneha.The dunia adalah sangat pelbagai dan setiap pokok mempunyai beberapa bahagian yang berbeza yang menanggung berkadaran produk yang berbeza. Oleh itu, terdapat pelbagai jenis minyak daripada alam tumbuhan yang mempunyai pelbagai sifat dan kesan. Minyak ini sering menanggung kualiti yang berbeza kerana kepelbagaian sebatian dan mineral yang terdapat dalam setiap loji, dan boleh menyebabkan minyak untuk mempunyai utiliti terapeutik yang sangat khusus. Minyak ini adalah kaya dan pelbagai dan yang paling biasa digunakan dalam formulasi ayurveda.

Jenis kedua minyak Ayurveda adalah mereka yang berasal dari bahagian yang berlainan di badan haiwan, yang dikenali sebagai jangamasneha. Ini termasuk susu, mentega, ghees, dan semua adab lemak. Kelas ini seterusnya dibahagikan kepada tiga kategori umum. Yang pertama ini adalah ghrita atau minyak sapi yang merupakan minyak yang berasal dari susu penapisan. Walaupun minyak sapi boleh diperolehi dari mana-mana susu, untuk tujuan terapeutik ia khusus yang diambil dari salah satu daripada tujuh mamalia.

Ini adalah lembu, biri-biri, kambing, kerbau, air-kerbau, yak, dan unta. Walau bagaimanapun, minyak sapi dari susu lembu adalah yang terbaik dan paling disyorkan oleh perubatan Ayurveda. Ghee dianggap sebagai yang terbaik dari semua minyak ayurveda untuk kedua-dua keupayaan untuk campuran dengan baik dengan herba dan kesan unik berkhasiat itu. Ghee mempunyai harta yang jarang merangsang aktiviti-aktiviti badan dan tisu tanpa unbalancing pita, sebagai tambahan kepada semua kesan berminyak yang menjadi kebiasaan minyak.

The subjenis seterusnya jangamasneha dalam yonibedha minyak Ayurveda adalah minyak vasa, atau mereka yang berasal dari otot haiwan. Sifat dan kualiti minyak ini akan berbeza bergantung kepada jenis haiwan dari mana ianya diambil, umur, diet, dan lain-lain lokasi Sebagai contoh, lemak yang diperoleh daripada haiwan basah-tanah meningkatkan haba dalam badan, manakala diperolehi daripada haiwan kering-tanah mempunyai kesan penyejukan. Ini jenis minyak Ayurveda biasanya digunakan untuk aplikasi dalaman dan pilihan untuk orang-orang yang biasanya merangkumi daging sebagai sebahagian daripada diet mereka, walaupun minyak vasa juga disyorkan untuk digunakan topically untuk telinga sakit. Di samping itu, mereka boleh menjadi sangat baik untuk rawatan keracunan dan tulang patah.

Sub-jenis terakhir jangama minyak Ayurveda adalah minyak Majja, atau mereka yang berasal dari sum-sum tulang haiwan. Ini, seperti minyak vasa, berbeza bergantung kepada sumber, dan hampir secara eksklusif dimaksudkan untuk aplikasi dalaman. Daripada semua minyak Ayurveda ini adalah yang paling berat untuk penghadaman dan begitu juga tidak boleh digunakan berlebihan, bagaimanapun, mereka mempunyai kesan terapeutik yang unik dan sangat kuat. Minyak Majja meningkatkan kekuatan fizikal, meningkatkan kualiti dan kuantiti tisu pembiakan, menyuburkan plasma, menstabilkan tulang, meningkatkan keupayaan untuk bertolak ansur dengan pelbagai jenis tekanan, dan yang besar untuk pengusiran logam berat dan pelonggaran sembelit.

Ini adalah empat jenis asas minyak digunakan dalam perubatan Ayurveda sebagai dianjurkan mengikut asal mereka, atau yonibedha. Lukisan dari kedua-dua tumbuhan dan alam haiwan setiap jenis termasuk pelbagai luas jenis masing-masing dengan potensi khusus mereka sendiri, tetapi empat menyediakan satu rangka kerja yang lebih memahami sifat dan penggunaan semua minyak ayurveda. Dalam artikel yang akan datang, kami akan meneroka klasifikasi minyak Ayurveda mengikut utiliti terapeutik dan pelbagai perbezaan dibuat mengikut khusus mereka dos, penyediaan, dan aplikasi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar